Chcę podzielić się z Wami bardzo prostym przepisem na brownie proteinowe według mojej małej modyfikacji.
W sieci można znaleźćsetki różnych przepisów na brownie. Mój na pewno nie jest autorski jednakże smaczniejszy niż inne znalezione i spróbowane. (czyt. słodszy, ale bez przesady :P)
Co potrzebujemy:
2 bataty średniej wielkości
50 gram izolatu białka (u mnie smak waniliowy)
30 gram kakao bez cukru
50 gram mąki migdałowej lub ryżowej
4 jajka
50 gram śmietanki 30%
2 dojrzałe banany
łyżeczka oleju kokosowego
opcjonalnie erytrytol do smaku, ale ja uważam, że jest pyszny bez tego.
Sposób przygotowania:
Bataty gotujemy, i dokładnie mieszany z innymi składnikami. Powinna powstać gęsta masa.
Wlewamy do formy i wrzucamy do piekarnika na 180 stopni. Ja piekłam go „góra dół” przez 35 minut.
Po ostygnięciu możemy posypać wiórkami kokosowymi.
W ten sposób mamy przekąskę lub posiłek przed/po treningowy gotowy na kilka kolejnych dni.
Koniecznie dajcie znać w komentarzach jak smakowało. Może macie jakieś swoje modyfikacje, którymi chcecie się podzielić?